KlusKlas OBS Anne Frank en Omnia College

“Extra uitdaging voor kinderen met gouden handjes”

Veel Gorcumse basisscholen hebben een plusklas, waarin getalenteerde kinderen hun hersenen extra kunnen laten werken. Maar wat nou als je talent ligt in het werken met je handen? Een extra uitdaging was er voor die kinderen tot voor kort nog niet. Voor hen heeft de OBS Anne Frank nu in samenwerking met Omnia College de KlusKlas.

Praktische opleiding

“Eind 2018 waren op de Anne Frank voorlichtingsavonden voor het voortgezet onderwijs”, vertelt leerkracht Yvette Bergman-Jansen. “Het Omnia College presenteerde zich met een heel enthousiast verhaal over de talenten van kinderen die daar een praktische opleiding doen. Dat zette me aan het denken, want wij hebben ook heel veel kinderen die supergoed zijn met hun handjes. Toen ik twee weken later een artikel las over een school die een KlusKlas had, dacht ik: dat moeten wij ook hebben!”

Aandacht voor alle kinderen

De Anne Frank en Omnia zijn allebei onderdeel van bestuurskoepel OVO. Als lid van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad had Yvette eerder al het initiatief genomen voor een plusklas voor alle OVO-basisscholen. Ze vertelt: “Juist als GMR-voorzitter vind ik het heel belangrijk dat er binnen OVO aandacht is voor álle kinderen, met al hun uiteenlopende talenten. Het voelde dus heel vanzelfsprekend om snel met de KlusKlas aan de slag te gaan.””

Meteen enthousiast

Bergman-Jansen liet er geen gras over groeien en zat snel om de tafel met Omnia-directeur Marieke van den Berg. Yvette: “Zij was meteen enthousiast over het idee en haakte een docent techniek aan bij onze gesprekken. Die wilde zich heel graag inzetten voor onze leerlingen. De afstemming verliep zo soepel, dat we na de kerstvakantie al van start konden met de KlusKlas.”

Win-win

Elke dinsdagmiddag vertrekt Bergman-Jansen met tien leerlingen uit groep 7 naar het Omnia College. Daar werken ze de hele middag aan een praktische opdracht. Derdeklassers van het Omnia College begeleiden ze daarbij. “Onze leerlingen leren het vak en de leerlingen van Omnia leren hoe ze iemand moeten coachen bij hun werkzaamheden”, legt Yvette uit. “Zo heeft iedereen er profijt van.”

Prachtige onderwijsvorm

Met de KlusKlas wil de school laten zien dat niet alleen studiebollen soms extra aandacht verdienen; hetzelfde geldt voor kinderen met gouden handjes. “Ieder kind heeft zijn eigen talenten”, vertelt Yvette. “Als school willen we die talenten zo goed mogelijk tot bloei laten komen. Bovendien willen we met de KlusKlas laten zien wat een prachtige onderwijsvorm het vmbo is.”

Enthousiaste reacties

De KlusKlas loopt in elk geval tot de zomer van 2019. Als het aan Yvette ligt, komt er daarna zeker een vervolg: “Ik hoop dat we met de Anne Frank kunnen doorgaan, maar daarnaast zou ik graag zien dat andere Gorcumse scholen de KlusKlas omarmen. Onze leerlingen zijn zó enthousiast. Op donderdag vragen ze al: ‘Mogen we morgen weer?’ Dat gun je toch ieder kind?”

Kijk voor meer informatie over beide scholen op www.annefrankschool-gorinchem.nl of www.omniacollege.nl

 

Geplaatst op: 21 februari 2019

Reageer