TEDX Gorinchem: ‘Inspire the community’

Een inspirerende en aangrijpende avond

Op 17 januari 2019 vond in een uitverkocht theater Peeriscoop de eerste TEDx Gorinchem plaats, georganiseerd door de partners JCI (Junior Chamber International) en Hij & Ik Productions.

Zes presentaties

Zes sprekers uit Gorinchem en daarbuiten hielden inspirerende presentaties in relatie tot het thema ‘Inspire the community’. Pieterjan van Wijngaarden (van de netwerk gebaseerde organisatie Kessels & Smit) vertelde over de kracht die uitgaat van een community. Esther Wienese hield een inspirerend verhaal over het Rotterdamse project om de platte daken in die stad een leuk en nuttig gebruik te geven. Kleinkunstenares Esmay Usmany boeide haar toehoorders met haar verhaal om haar leven ondanks tegenslagen toch de invulling van haar dromen te geven. In de tweede helft van de avond haalde Lisanne Addink (van het bedrijf VerdraaidGoed) de aanwezigen over circulair te gaan leven en goederen een tweede kans te geven. Theatermaker Fred Delfgaauw mijmerde – indirect, met gebruik van een pop van een doorleefde oudere dame – over de uitdagingen van het ouder worden. Fred Vahlkamp inspireerde met een aangrijpend betoog over de integratie van zorg en maatschappij in zijn privé-omgeving.

TEDtalks

TED is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers en partners die geloven in de kracht van het verspreiden van ideeën via TEDtalks. TEDx is een onafhankelijke, lokale variant ervan onder licentie van TED. De talks worden veelal aangeduid als ‘de presentatie van je leven’. Het zijn korte, goed voorbereide, inspirerende presentaties over een idee of visie waarvan de spreker vindt dat het gezegd en verspreid moet worden omdat het kan bijdragen aan een betere wereld.

Een TEDtalk duurt maximaal 18 minuten; dit is genoeg tijd om serieus een onderwerp te bespreken en kort genoeg om de aandacht vast te houden. De onderwerpen zijn divers en gevarieerd, van innovatie, onderwijs, maatschappij, milieu tot kunst en sport. Geïnteresseerd in inspirerende TEDtalks? Ga naar www.ted.com/talks. Daar verschijnen ook de presentaties van TEDx Gorinchem.

Geplaatst op: 23 januari 2019

Reageer