Gorcum Design Week

Creativiteit wordt beloond in ontwerpwedstrijd voor scholieren

Er is volop behoefte aan goede ontwerpers. En van creatief denken gaan scholieren over de hele linie beter presteren. Toch zijn de kunstvakken niet razend populair op veel Gorcumse scholen. De Gorcum Design Week brengt daar verandering in, met een uitdagende ontwerpwedstrijd en een expositie voor en door middelbare scholieren. In 2019 vond de tweede editie plaats.

Behoefte aan creatieve denkers

Cultuurcoach Raija de Hoog is de drijvende kracht achter de Gorcum Design Week. “Toen ik ruim twee jaar geleden Cultuurcoach werd, heb ik meteen een ronde langs de Gorcums scholen gemaakt”, vertelt ze. “Daar hoorde ik dat maar weinig kinderen ervoor kiezen om eindexamen te doen in de kunstvakken. Vaak worden die vakken een beetje gezien als ‘pretvakken’. Hartstikke jammer, want ze zijn juist heel relevant. Er is veel behoefte aan creatieve denkers en goede ontwerpers.”

Vindingrijk

Ook los van het baanperspectief zijn creatieve vakken belangrijk, weet De Hoog: “Bij kunstopdrachten worden leerlingen uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken. Daarbij spreken ze andere delen van hun hersenen aan dan bij de rest van hun schoolwerk. Dat maakt ze ook vindingrijker als ze bijvoorbeeld bezig zijn met wiskunde en talen.”

Mooi en praktisch

De Gorcum Design Week is op dit moment helemaal gericht op middelbare scholieren. Dit jaar dienden leerlingen van vijf Gorcumse scholen hun ontwerpen in om mee te dingen naar de Gorcum Design Awards. De Hoog: “De opdracht dit jaar draaide om het thema ‘opbergen’. De leerlingen moesten dus iets ontwerpen wat niet alleen mooi, maar ook heel praktisch was. Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen.”

Gekoppeld aan andere thema’s

Extra leuk was het dat scholen de opdracht verbonden aan andere thema’s in de stad. De Hoog: “Het Fortes Lyceum was bijvoorbeeld al bezig met het thema ‘mobiele telefoons’. Daar haakten de leerlingen in hun ontwerp op aan. Leerlingen van het Gymnasium Camphusianum koppelden hun ontwerp aan het thema ‘voeding’, waaraan ze onder meer in het Gorcums Museum aandacht hadden besteed.”

Breder cultureel programma

Dit jaar was er voor het eerst een uitgebreider cultureel programma rond de Gorcum Design Week, met onder meer een lezing over tiny houses. Als het aan De Hoog ligt, trekt ze de Gorcum Design Week volgend jaar nog veel breder: “Het is mijn droom om ook amateurkunstenaars, kunstenaars en andere creatieve mensen uit de stad bij de week te betrekken. In 2020 is ook Symposion, dus daar sluiten we zeker bij aan.”

Super trots

Voor het culturele leven in de stad is de Gorcum Design Week een verrijking. De Hoog: “Ik merk dat er vraag is naar culturele initiatieven in de stad. Er zijn heel veel creatieve mensen die graag hun werk laten zien. Het is belangrijk om die mensen een plek te geven. Van leerkrachten hoor ik dat leerlingen super trots zijn dat hun ontwerpen geëxposeerd worden. Zo verbreden we ook nog eens het culturele aanbod. Als ik kijk naar het aantal bezoekers aan de expositie, wordt dat ook erg gewaardeerd.”
Kijk voor meer informatie en foto’s op de Facebookpagina van de Gorcum Design week

Geplaatst op: 25 april 2019

Reageer