Wooncoaches

“Investeren in een duurzame woning loont echt”

In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn wooncoaches actief: vrijwilligers die huiseigenaren kosteloos adviseren over het verduurzamen van hun woning. Daarmee brengen ze de duurzame doelen van Gorinchem ook een stapje dichterbij. Wooncoaches Roel ter Brugge en Peter van Mersbergen hebben gezamenlijk al zo’n 130 gesprekken achter de rug. “We merken dat de boodschap blijft hangen.”

Keukentafelgesprek

Op dit moment zijn in de regio ruim vijftien getrainde vrijwilligers actief als wooncoach. Iedere huiseigenaar kan bij hen aankloppen voor een advies. “Als mensen interesse hebben, gaan we langs voor een keukentafelgesprek”, vertelt Van Mersbergen. “Aan de hand van een vragenlijst kijken we naar de gezinssamenstelling, het energieverbruik en eventuele besparende maatregelen in huis. Op basis van de antwoorden focussen we dan op de gebieden waar winst te behalen valt. Dan gaat het enerzijds om technische aanpassingen aan de woning en anderzijds om het gedrag van de bewoners.”

Gedrag en techniek

Vooral het gedrag van bewoners zorgt nog weleens voor eyeopeners, merkt Ter Brugge op. “De eco-stand gebruiken en korter douchen zijn klassiekers. Maar sommige mensen hebben elektrische vloerverwarming die niet geregeld wordt. Of een radiator in een niet-geïsoleerde garage die de hele winter open staat. Dan kun je met een goed gesprek het energieverbruik zo met 30 procent verminderen. Maar ook simpele technische aanpassingen aan de woning kunnen enorm helpen. Radiatorfolie en ledlampen kosten bijvoorbeeld een paar tientjes. Dat heb je binnen een jaar terugverdiend. En zelfs grotere investeringen lonen op dit moment: zonnepanelen bijvoorbeeld leveren meer op dan geld op de bank.”

Duurzaamheidsnetwerk

Zowel Ter Brugge als Van Mersbergen heeft zich actief bemoeid met de duurzaamheidsparagraaf in de Visie van de stad. Van Mersbergen kijkt er tevreden op terug: “Het onderwerp is heel nadrukkelijk aanwezig in het uiteindelijke document.” Concrete winst voor de wooncoaches was er ook, licht Ter Brugge toe: “Met deelnemers aan het visietraject zijn we bezig om een netwerk op te richten, waarop we kunnen terugvallen voor kennis en ervaringen. Dat is een direct resultaat van GO2032.”

Zelf het verschil maken

Ter Brugge en Van Mersbergen zijn blij dat het onderwerp duurzaamheid in Gorinchem op de agenda staat. “We zijn op dat punt echt met een inhaalslag bezig”, denkt Van Mersbergen. Ter Brugge: “Als het over energieproblematiek gaat, gaat het al snel over het eind van de wereld. Dat is een heel zware boodschap, waarvan mensen denken: ‘daar kan ik toch niks aan veranderen’. Wij laten zien dat je zelf een positieve bijdrage kunt leveren, alleen al door je gedrag een klein beetje te veranderen. Alle wooncoaches samen hebben nu een paar honderd gesprekken in de regio gedaan, en we merken: de boodschap blijft hangen.” Heb jij ook interesse in een gesprek met een wooncoach? Mail naar info@hetnieuwewonen.org of bel met 0345 – 254 030.

Liever eerst wat meer informatie? Dit kunt u vinden op www.hetnieuwewonen.org

 

 

Geplaatst op: 11 december 2018

Reageer