Natuurcentrum Gorinchem

Ontmoeten staat centraal op ‘het mooiste eiland van Gorinchem’

Natuurcentrum Gorinchem heeft een schitterend programma met activiteiten voor jong en oud. De rode draad in dat aanbod: elkaar ontmoeten. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, doen directeur Gitta Spruit en haar enthousiaste team er alles aan om de activiteiten op ‘het mooiste eiland van Gorinchem’ zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Seniorenmaaltijd

“Een activiteit waar we heel trots op zijn, is de wekelijkse seniorenmaaltijd”, vertelt Spruit. “Ouderen uit de buurt kunnen een strippenkaart kopen, waarmee ze kunnen aanschuiven bij een gezamenlijke maaltijd op het Natuurcentrum. Taxivervoer is bij de prijs inbegrepen, zodat ook mensen die minder mobiel zijn, kunnen deelnemen. Er is een vaste groep van zo’n vijftien deelnemers ontstaan. Vanwege dat succes krijgen we ook in 2019 weer subsidie voor dit project.”

Kidsclub voor kinderen en ouders

De seniorenmaaltijd is georganiseerd in samenwerking met het Hoornbeeck College: leerlingen van die school hielpen op projectbasis mee bij de maaltijden. Spruit: “Het samenbrengen van jong en oud staat centraal in ons aanbod. Zo doen we ook veel activiteiten die gericht zijn op de ouder-kindrelatie. Iedere woensdagmiddag hebben we bijvoorbeeld de Kidsclub. Met steun van het Oranje Fonds bieden we dan laagdrempelige activiteiten aan voor kinderen én hun ouders.”

Naar de mensen toe

Behalve op het eiland zelf, organiseert het Natuurcentrum ook regelmatig activiteiten op andere plekken in de stad – vanzelfsprekend vaak gericht op natuureducatie. Spruit: “Om een groter bereik te hebben, brengen we onze educatie steeds vaker naar de mensen toe. In 2018 bijvoorbeeld in het kader van Groen doet Gorinchem goed. Tijdens die activiteiten gaan kinderen in hun eigen wijk aan de slag met een boekje. Daarin staan vijftig dingen die je zou moeten doen voordat je twaalf bent: slootjespringen, een kampvuur maken en allerlei andere dingen waarbij je lekker buiten bezig bent en vies mag worden.”

Groot netwerk

Het Natuurcentrum maakt bij al zijn activiteiten dankbaar gebruik van een groot netwerk van mensen en organisaties in de stad. “We werken met ontzettend veel vrijwilligers”, vertelt Spruit. “Dat mes snijdt aan twee kanten: mensen kunnen hier werkervaring opdoen en wij zijn verzekerd van gedreven werkkrachten. We werken bijvoorbeeld samen met partijen als Philadelphia en Avres. Zo bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkervarings- of dagbestedingsplek.” Natuurlijk trekt het Natuurcentrum ook graag op met gelijkgestemden in de stad. Spruit: “Vanuit de Kidsclub onderzoeken we bijvoorbeeld een samenwerking met de Limonadebrigade. Die link ligt zó voor de hand.”

2019: jubileumjaar

In 2019 bestaat het Natuurcentrum Gorinchem vijftien jaar. Dat jubileumjaar staat helemaal in het teken van ontmoeting en vriendschap. “Als non-profitorganisatie kunnen we niet zonder een groot netwerk van donateurs en sponsoren: de Vrienden van het Natuurcentrum. Onze Vrienden willen we graag iets teruggeven: het hele jaar door zijn er feesten en activiteiten, waarbij échte ontmoetingen tussen alle Gorcumers die ons een warm hart toedragen centraal staan. Een mooi vooruitzicht!”

Wil je meer weten over het Natuurcentrum? Informatie over alle verschillende activiteiten staan op https://natuurcentrumgorinchem.nl/

Geplaatst op: 30 januari 2019

Reageer