Martin Klop over duurzame bedrijfspanden:

“We zijn allemaal verslaafd aan energie

Vastgoedondernemer Martin Klop werkt al vijftien jaar aan een duurzame vastgoedportefeuille, onder meer in Gorinchem. In zijn optiek moeten duurzaamheidsmaatregelen altijd passen bij de marktomstandigheden. In Gorinchem pleit hij daarom vooral voor het terugdringen van het energieverbruik. “Ik ben voor een Gorcumse challenge: wie verbruikt de minste energie?”

Erin gerold

Duurzaam bouwen: Martin Klop is er naar eigen zeggen een beetje ingerold. In eerste instantie niet eens omdat hij nou zo graag ‘groen’ wilde doen. Klop: “In 2001 bouwde en opende ik ons eerste kantoor aan de Spijksedijk. Het jaar daarop schrok ik enorm van het energieverbruik. Het volgende gebouw moest daarom gewoon energiezuiniger worden. Ik ben van huis uit techneut, dus ik vind het ook nog eens heel leuk om met duurzame techniek bezig te zijn. Daarom bouwde ik in 2004 onze eerste gasloze kantoren.”

Efficiencywinst

Voor Klop zijn efficiency, verhuurbaarheid en beheersbaarheid belangrijke drijfveren: “Als verhuurder wil ik dat onze kantoorgebouwen aantrekkelijk zijn voor huurders. Op een mooie werkplek hangt wat mij betreft geen lelijke radiator aan de muur. Daar komt bij dat ik slecht tegen verspilling kan. In een traditioneel kantoor geven de radiatoren aan de muur warmte af, die vervolgens via de luchtverversing in het plafond wordt afgevoerd. Daar valt ontzettend veel winst te behalen met een ander soort installatie.”

All-electric

De afgelopen jaren werkte Klop behoorlijk door aan de verduurzaming van zijn vastgoed. Aan de Touwbaan renoveerde hij recent nog een kantoorpand naar all-electric; een volledig elektrische installatie. Klop: “Dat is een prachtig voorbeeldproject, maar altijd als ik met andere Gorcumse ondernemers praat, zeg ik: pak de verduurzaming van je pand alsjeblieft niet zo aan als ik. Die renovatie is namelijk verschrikkelijk duur en het resultaat is niet per se duurzaam. Dat gebouw gebruikt hartstikke veel stroom, en die wordt op dit moment voor een groot deel opgewekt in kolengestookte centrales.”

Lean en mean

Daarmee raakt Klop aan de kern van zijn verhaal: “Het is niet altijd duidelijk wat nu een écht duurzame oplossing is. Daarom vind ik dat je als ondernemer gewoon zakelijk moet kijken naar verduurzaming, je moet lean en mean heel effectieve dingen doen. Hoe kan ik met mijn geïnvesteerde euro zo veel mogelijk resultaat boeken? Zeker in de Gorcumse markt heeft het weinig zin om te gaan voor dure, supertechnische oplossingen. De grootste winst zit in het terugdringen van het verbruik in je gebouw.”

24/7 warm?

Klop merkt het nog steeds regelmatig als hij ’s avonds in een van zijn gebouwen moet zijn: té veel ruimtes worden té lang warm gestookt. “Huurders willen graag 24/7 in hun gebouw kunnen, maar het feitelijk gebruik is meestal niet langer dan veertig uur per week”, vertelt de vastgoedondernemer. “Toch worden die gebouwen in hun geheel van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat warm gestookt. Daar valt ontzettend veel te winnen. In huurcontracten maak ik het liefst al afspraken over de opwarmtijden.”

Gorcumse energiechallenge

Zonder ingrijpende renovaties is er dus al heel veel besparing mogelijk. “In veel gebouwen kun je wel op een scherm zien hoe veel energie de zonnepanelen op het dak opleveren. Maar je ziet vrijwel nergens aangegeven hoe veel energie het gebouw verbruikt. Zo’n scherm heb ik wel in onze kantoren die al gerenoveerd zijn. Daar zou ik wel een challenge van willen maken voor Gorcumse bedrijven: wie verbruikt de minste energie? Ik merk dat de Visie van de stad een soort onderstroom heeft gecreëerd waarin dit soort buiten-de-lijntjes-ideeën serieus worden opgepakt.”

Inventarisatie nodig

Om zo’n challenge serieus te kunnen aanpakken, is wel eerst een inventarisatie nodig. Klop: “Vaak weten gebruikers helemaal niet hoe veel energie ze eigenlijk verbruiken. Er is ook niet echt een stimulans om je daarin te verdiepen. Gebouwbezitters worden natuurlijk wel verplicht om een bepaald energielabel te halen, maar met een aantal zonnepanelen op het dak heb je dat al snel voor elkaar. Ik pleit voor een label dat gebaseerd is op het energieverbruik per vierkante meter. Dat is een veel eerlijker benadering.”

Benchmark

De vastgoedondernemer ziet daarom wel iets in een Gorcumse energie-benchmark voor bedrijven. Klop: “Die zien dan zwart op wit wat hun verbruik is. De gemeente zou daar vervolgens op in kunnen springen: lever je label bij ons in en we helpen je om te verduurzamen. De overeenkomst van alle gebouwgebruikers is namelijk dat ze verslaafd zijn – aan energie. Om daarvan af te komen heeft iedereen een zetje in de rug nodig.”

Geplaatst op: 24 april 2019

 

 

Reageer