De Gorkumse Fietskoerier: milieuvriendelijke post- en pakketbezorging

Marcel Herrewijn, de Gorkumse Fietskoerier, bezorgt sinds 2017 post en pakketjes per fiets in de Arkelstad en een aantal kernen daaromheen, zoals Arkel, Spijk en Schelluinen. Zuivere spierkracht als motor. Milieuvriendelijk je post laten bezorgen? Het kan ook in Gorinchem.

Tot 2017 was Marcel Herrewijn werkzaam als accountmanager bij een bedrijf in Breda. Toen daar de zaken minder gingen ontstond de noodzaak om na te denken over de vraag ‘Wat wil ik nu?’ Het antwoord daarop kwam vrij snel: een eigen bedrijf beginnen waar niet al te veel investeringen voor nodig zijn en – bovenal – dat op een milieubewuste en gezonde manier opereert. De Gorkumse Fietskoerier was geboren.

80 kilometer per dag

De basis van het bedrijf is de post die Marcel voor Gorcumse bedrijven en instellingen verzorgt. Aan het begin van de dag worden hun postbussen geleegd en wordt de post bij hun afgeleverd. Daarna wordt de post die bezorgd moet worden gesorteerd en verstuurd. Dit laatste gebeurt op meerdere manieren. Marcel brengt zelf de post rond in Gorinchem en directe omgeving. Dagelijks legt hij hiervoor ongeveer 80 kilometer af met de fiets of, in geval van de Gorcumse binnenstad, per handkar. Post die bestemd is voor buiten de Arkelstad wordt tegen het einde van elke middag meegegeven aan

Intrapost, een zakelijke postbezorger. Hierdoor zijn, net als met PostNL, de klanten er zeker van dat hun post de volgende dag bezorgd wordt. De pakketten gaan of met Fietskoeriers.nl mee, of met DHL of PostNL.

Een heel brede win-win situatie: Marcel heeft een florerend bedrijf, de zero-emissie van de Fietskoerier draagt bij aan een beter milieu en de klant heeft minder kosten aan het bezorgen van zijn post, zonder concessies te hoeven doen aan snelheid en betrouwbaarheid. En met het afnemen van de diensten van de Gorkumse Fietskoerier kunnen bedrijven en instellingen invulling geven aan hun eigen doelen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Stadsdistributie per fiets

De Gorkumse Fietskoerier maakt een stormachtige groei door; Marcel laat zich intussen bijstaan door een aantal hulpkrachten om de aangeboden post en pakketjes te kunnen bezorgen. Zijn ambities gaan echter verder dan post- en pakketbezorging alleen. Met de Gorkumse Fietskoerier kunnen ook andere goederen met een klein volume die binnen Gorcum en directe omgeving bezorgd worden. Denk bijvoorbeeld aan bloemen, lunches of drukwerk. Of, wat nu al gebeurt, het bezorgen van bedrijfskleding voor Outfit, het bedrijf op Papland dat van tweedehands bedrijfskleding weer nieuwe bedrijfskleding maakt. Allemaal voorbeelden van stadsdistributie per fiets. Een ambitie die nog verder reikt is het komen tot ‘hubs’ aan de rand van de stad waar de grote landelijke bedrijven hun pakketten afleveren die dan per bakfiets naar de consument gebracht worden: milieuvriendelijk, goedkoop en in een compacte stad als Gorinchem net zo snel als met de ouderwetse auto, zo niet sneller. De Gorkumse Fietskoerier kan uitgroeien tot de Gorcumse stadsdistributeur en daarmee tot een belangrijke werkgever, ook voor mensen die wat moeilijker toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.

Geïnteresseerd in fietskoeriers in het algemeen en de diensten van De Gorkumse Fietskoerier in het bijzonder? Kijk op www.fietskoeriers.nl en/of www.degorkumsefietskoerier.nl 

Geplaatst op: 11 maart 2019

1 reactie

  • Wij, IJsclub Schelluinen, maken al gebruik van de diensten van Marcel en dat naar volle tevredenheid. Mooi initiatief en een mooie bijdrage aan beter milieu.