Fortes Lyceum wordt Eco School

Fortes Lyceum besteed nog meer aandacht aan duurzaamheid

Op 1 november 2018 tekende directeur Wim Langens van het Fortes Lyceum de intentieverklaring voor Eco-Schools. Dit deed hij samen met wethouder Eelke Kraaijeveld en begeleider Sylvia Blom van het Natuurcentrum Gorinchem. Fortes Lyceum wordt daarmee de eerste Eco-school van Gorinchem.

Eco-schools

Steeds meer scholen besteden aandacht aan duurzaamheid. Helaas is het vaak zo dat er weinig samenhang is tussen verschillende projecten en acties. Duurzaamheid krijgt daardoor nog geen plek in de hoofden, harten en handen van leerlingen en medewerkers. Eco-schools brengt hier verandering in. Met behulp van concrete werkboeken, vragenlijsten, scans en workshops helpt Eco-schools duurzaamheid integraal aan te pakken. Het is gebaseerd op het principe ‘student-led change’. Dat betekent dat leerlingen centraal staan in de veranderingen die de school ondergaat. Zij onderzoeken hun leer- en leefomgeving en werken aan concrete acties om deze steeds verder te verduurzamen.

Duurzaam Fortes loopt voorop

Op het Fortes Lyceum wordt al veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo zijn de kranen voorzien van een drukknop in plaats van een draaiknop, waardoor het watergebruik behoorlijk is afgenomen. Ook is de verlichting grotendeels vervangen door led-lampen. Maar er valt nog veel te verbeteren.

Toen de leerlingenraad aandrong op een betere scheiding van afval op de school was het Eco-school project geboren. Leerlingen gaan nu onderzoeken hoe duurzaam hun school op dit moment is en welke acties ondernomen kunnen worden om de duurzaamheid nog verder te verbeteren. De hoop is dat de groep leerlingen die de kar gaat trekken de overige leerlingen en de leraren via acties gaat inspireren om verandering tot duurzamer gedrag in te zetten. Een traject van ongeveer twee jaar moet ertoe leiden dat het Fortes Lyceum wordt gecertificeerd met de Groene Vlag van Eco-schools.

 

 

 

Het is de intentie van Stichting OVO – waar het Fortes Lyceum onder valt – dat alle OVO-scholen in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam gaan deelnemen aan Eco Schools. Het Fortes Lyceum loopt hierbij voorop in Gorinchem.

Meer weten over Eco schools? Bekijk dan de website 

Liever direct contact opnemen? Dit kan met Felix van der Gein (fvdgein@forteslyceum.nl) en Petra Nijst (pnijst@forteslyceum.nl).

Geplaatst op: 22 november 2018

Reageer