Riveer 2.0 elektrisch varen

Ferry Innovation Center

Riveer stapt over op elektrisch varen

Innovatie en duurzaamheid lopen als een groene draad door de Visie van de stad. Een van de spannendste initiatieven die als gevolg daarvan is opgestart, is het Ferry Innovation Center (FIC). Daarin werken twee marktpartijen en de gemeente samen aan de ontwikkeling van een elektrische veerboot voor Riveer.

Intentieverklaring

De gemeente Gorinchem en CoCo Yachts hebben inmiddels een intentieverklaring getekend. Daarin spreken ze de ambitie uit om tot een Ferry Innovation Center te komen, “met als doel de ontwikkeling, ontwerp en bouw van een prototype van een elektrische veerboot die direct inzetbaar is binnen de huidige exploitatie van Riveer.”

Pionierswerk

Het is een ambitieus plan, want op dit moment bestaan er nog geen elektrische veerboten die geschikt zijn voor een dienstregeling als die van Riveer. Het pionierswerk van FIC levert daarom meer op dan enkel een elektrisch veer voor Riveer: de bedoeling is dat in de hele wereld straks elektrische veren uit deze regio varen. Zo draagt het FIC bij aan kennisontwikkeling en werkgelegenheid in en rond Gorinchem.

Genieten

Voor Riveer betekent het op termijn een betaalbare, schone en stille overtocht over de Merwede. Daar profiteert Riveer zelf van, maar de passagiers natuurlijk ook. Zij kunnen straks in stilte en schone lucht genieten van het rivierenland!

Wil je meer weten over het elektrisch vragen van Riveer? Neem dan contact op met Johan Hania (j.hania@riveer.nl)

Geplaatst op: 8 november 2018

1 reactie

 • Heel goed plan, om betaalbare, schone en stille elektrische veerboten te ontwikkelen voor ons rivierengebied en elders.
  Veel succes ermee gewenst!
  Nu moeten we er nog voor ijveren, dat de benodigde elektriciteit waarmee de elektrische schepen worden opgeladen, lokaal, duurzaam en groen wordt opgewekt.
  Ik pleit er krachtig voor, om daartoe aan te sluiten bij het nieuwe coöperatieve energiebedrijf ‘Altena Nieuwe Energie’.
  Zie https://www.altenanieuweenergie.nl/
  Vriendelijke groet,
  Jos Korthout,
  sr. prof. sociaal werk,
  Stadsgids Woudrichem,
  beijveraar voor duurzame, groene energie.