Nieuw basketbalveld Gildenwijk

Een nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren

Het college heeft het plan goedgekeurd om een basketbalveld aan te leggen aan de Gerard van Lomstraat. Het basketbalveld kan onder andere een plek worden waar jongeren kunnen samenwerken en ontmoeten.

Jeugdig enthousiasme voor Bliek in Actie

Ceyhun Orhan is enthousiast basketballer en initiatiefnemer van het nog aan te leggen basketbalveld aan de Gerard van Lomstraat. Hij had al een tijd de wens voor een kwalitatief goed basketbalveld in zijn buurt. Met Bliek in Actie wordt die wens nu werkelijkheid. Met de behaalde goedkeuring van het college is in het najaar van 2018 gestart met de aanleg.

Leuk voor de hele buurt

“Ik speel al een tijd bij basketbalvereniging Goba. Mijn (basketbal)vrienden en ik wilden ook graag in de buurt kunnen basketballen, om ons spel op een hoger niveau te brengen. Maar dan wel op een goed veld, met een vlakke ondergrond en baskets op de goede hoogte. En ja, iets nieuws in de buurt; dat hebben we lang niet gehad. Het is leuk én gezond om te bewegen. Nu zitten we toch nog vaak binnen. Het Stadspark is voor de kleinere kinderen. Dit veld is vooral voor oudere jeugd. Ik hoop hier veel te oefenen, op weg naar mijn andere droom: prof te worden!”

Samenwerking en elkaar ontmoeten

Leenard Kanselaar, jongerenwerken bij The Mall, geeft aan: “Het is niet zomaar een basketbalveld; het gaat om ‘samenwerking en ontmoeten’. Goba wil bijvoorbeeld in de vakanties op dit veld activiteiten (‘clinics’) organiseren voor de hele buurt.“

Een van de voorwaarden voor de Bliek in Actie-subsidie is draagvlak bij de omwonenden. Ceyhun en zijn vrienden zijn, samen met The Mall, langs de deuren geweest. Ceyhun: “De meeste direct-omwonenden zijn enthousiast over het idee, want het pleintje wordt nu nauwelijks gebruikt.“

Wijkcoördinator Marie-Claire van de Wiel voegt daaraan toe: “Ook de activiteitencommissie van Intervamflats steunt Ceyhun’s idee. En de Samen Onderweg-school is blij met de komst van het veld. De samenwerking is echt een opsteker voor de jongeren in de wijk. Je hebt elkaar nodig om dingen tot stand te brengen. Bewoners om het plein hebben een brief ontvangen, met uitleg en een uitnodiging om mee te praten, over onderhoud en gebruik van het veld. Samen met de jongeren en The Mall worden er namelijk afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over het schoon achterlaten van het veld en tot hoe laat er gespeeld mag worden.”

Wilt u hierbij betrokken worden? Stuurt u dan een e-mail aan wijkcoordinatoren@gorinchem.nl.

Bliek in actie

Het basketbalveld is ondersteund door ‘Bliek in actie’. Onder deze titel helpt de gemeente Gorinchem mee om initiatieven van inwoners te realiseren. Het kan daarbij gaan om initiatieven waardoor de buurt gezelliger, veiliger of mooier wordt of die eraan bijdragen dat mensen elkaar ontmoeten. Deze hulp kan bestaan uit het ter beschikking stellen van materiaal, kennis of netwerk en in sommige gevallen het verlenen van een subsidie. Meer weten? Op de website van Bliek in actie lees je meer over soortgelijke initiatieven.

Geplaatst op:  3 januari 2019

Reageer