Internationaal Filmfestival Gorinchem

Een festival voor jong en oud van alle achtergronden

In 2019 (van 11 t/m 14 april) is alweer de derde editie van het Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFFG). Wat begon met de droom van één vrouw, is uitgegroeid tot een festival dat landelijk aandacht trekt. Oprichter en directeur Anika van der Kevie is vooral trots dat het IFFG bijdraagt aan de verbinding tussen culturen in de regio.

Diverse samenleving

Het IFFG is een filmfestival voor iedereen: mensen met verschillende achtergronden, uit alle windstreken, jong en oud, rijk en arm. Van der Kevie: “We hebben een heel diverse samenleving in Gorinchem, maar eigenlijk zag je dat in het culturele aanbod niet echt terug. Daar wilde ik met dit festival verandering in brengen. Voor de eerste editie zijn we daarom mensen gaan bezoeken van allerlei achtergronden. We kwamen bij de moskee, legden contact met de internationale schakelklas en betrokken bedrijven met veel internationale medewerkers.”

Verwachtingen overtroffen

Die aanpak werkte: de bezoekersaantallen van het eerste festival overtroffen alle verwachtingen. De jaren daarna nam de interesse alleen maar toe. “Het is een heel laagdrempelig festival”, vertelt Van der Kevie. “Daardoor komen mensen zelfs alleen. Of ze nemen hun buurvrouw of buurman mee. Dat zorgt ervoor dat het festival ook een sociale functie heeft. Mensen ontmoeten elkaar en raken met elkaar in gesprek.”

Maatschappelijke thema’s

Om die maatschappelijke functie te benadrukken, selecteren Van der Kevie en haar team al sinds de eerste editie internationale films die maatschappelijke thema’s aansnijden. “Film is hét medium om mensen te ontroeren en tot denken aan te zetten. Zonder dat er een opgeheven vingertje bij komt kijken. Daardoor kunnen we thema’s aan bod laten komen als religie, seksualiteit, immigratie en duurzaamheid. Bezoekers praten daarover na, en dankzij dat gesprek ontstaat er meer onderling begrip.”

Sociale initiatieven

Niet alleen de films zelf hebben een maatschappelijke functie; het festival zelf heeft dat ook. “Rondom het festival zijn allerlei sociale initiatieven ontstaan”, vertelt Van der Kevie. “Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een snuffelstage doen bij de festivalorganisatie. We organiseren schoolvoorstellingen voor zo’n vijfhonderd leerlingen van verschillende scholen. Er is een speciale ouderenvoorstelling. Medewerkers van maatschappelijke organisaties krijgen korting. En een aantal bedrijven geeft via de Voedselbank vrijkaarten weg aan mensen met een kleine beurs.”

Jaarrond programma

Het aantal activiteiten rondom het IFFG groeit zo hard, dat het festival dit jaar voor het eerst een jaarrond programma heeft, met onder meer een masterclass voor scholieren en verschillende themabijeenkomsten. Van der Kevie: “We hebben bijvoorbeeld al een keer een muziekfilm gecombineerd met een tangodemonstratie. Dat soort dingen willen we nog veel vaker gaan doen. Daarvoor werken we inmiddels met 45 vrijwilligers van 16 tot 75 jaar. Daar zitten mensen bij die voor het eerst actief zijn als vrijwilliger, omdat dit festival ze zo ontzettend aanspreekt.”

Niet onopgemerkt gebleven

Het IFFG is niet onopgemerkt gebleven. Van der Kevie merkt dat Gorinchem landelijk genoemd wordt in de filmwereld. En bezoekers zijn zonder uitzondering enthousiast over het festival en over de stad. “Ik hou van Gorinchem”, zegt Van der Kevie. “Dus ik vind het prachtig dat het IFFG eraan bijdraagt dat onze stad ertoe doet. Mensen uit de regio en ver daarbuiten maken er een weekendje Gorinchem van als het IFFG is. Zeker met de groeidoelstelling die onze stad heeft, is het mooi als je op dit niveau iets te bieden hebt.

Wil je meer informatie over het IFFG? Kijk op www.iffg.nl

Geplaatst op: 19 maart 2019