Gorinchemse Uitdaging

De Gorinchemse uitdaging

Makelaar voor maatschappelijk ondernemen

De Gorinchemse Uitdaging is een platform voor bedrijven en organisaties die sociaal willen ondernemen. Zij worden via de Uitdaging gekoppeld aan stichtingen en verenigingen in de stad. Doel: zorgen dat zoveel mogelijk mensen in Gorinchem kunnen meedoen in de maatschappij. Kartrekker Marleen van Zwienen ziet schitterende partnerschappen ontstaan in de stad.

Met gesloten beurs

“We zien dat er heel veel mensen in de stad zijn met een goed maatschappelijk idee”, vertelt Van Zwienen. “Maar zij hebben niet altijd de mensen en de middelen om met die ideeën aan de slag te gaan. De Gorinchemse Uitdaging koppelt ze aan bedrijven die die mensen en middelen wél in huis hebben. Dat gaat met gesloten beurs: beide partijen moeten beter worden van de samenwerking.”

DapperDagboek

Een mooi voorbeeld van een lopend project: een samenwerking tussen hbo ICT-studenten van het Da Vinci College en de mensen achter DapperDagboek. Van Zwienen: “DapperDagboek is een initiatief voor kinderen met een ernstige ziekte. In het DapperDagboek kunnen ze hun eigen verhaal bijhouden en dat geeft ze houvast in een moeilijke tijd. Dit Gorcumse initiatief wordt nu al bij tientallen ziekenhuizen in Nederland omarmd. De studenten gaan het initiatief digitaal ondersteunen, zodat nog meer ziekenhuizen kunnen kennismaken met het DapperDagboek. Tegelijkertijd doen de studenten waardevolle praktijkervaring op. Een win-winsituatie dus.”

Cirkel rond

Voor Van Zwienen zelf is met dit voorbeeld een cirkel rond. “In het kader van GO2032 organiseerde de Gorinchemse Uitdaging ooit een bijeenkomst voor jongeren. Zij mochten vertellen wat zij belangrijk vonden om Gorinchem aantrekkelijk voor hen te houden. Goed mbo- en hbo-onderwijs scoorde heel hoog. Dat we nu hbo-studenten kunnen koppelen aan zo’n mooi maatschappelijk initiatief voelt heel goed.”

Maatschappelijke Beursvloer

Het eerste contact over de samenwerking tussen het Da Vinci College en DapperDagboek had Van Zwienen op de Maatschappelijke Beursvloer, ook een initiatief van de Gorinchemse Uitdaging. “Op de Maatschappelijke Beursvloer worden allerlei menskracht, materialen en kennis verhandeld”, vertelt ze. “Allemaal met gesloten beurs. Zo ontstaan er nieuwe verbindingen tussen bedrijven en organisaties, die elkaar daarna ook zonder onze hulp weten te vinden. Dit was al de derde, heel goed ontvangen editie van de Beursvloer. Het is dus duidelijk dat Gorcumers meer dan bereid zijn om er samen iets van te maken in de stad.”

Interesse in sociaal ondernemen? Kijk op gorinchemseuitdaging.nl.

Geplaatst op: 8 november 2018

Reageer